Sekolah Sultan Alam Shah

Pengantarabangsaan Print E-mail

Winter Friendship Program for Malaysian Students to Japan, 12 Dec - 19 Dec 2013

Disertai oleh 14 pelajar SAS bersama dengan cikgu Norwati dan cikgu Mahfuzah.

alt

ASEF Classnet Schools Collaboration : Students exchange program with St. Mark's School, Meera Bagh, New Delhi. 5 students and 1 teacher. Homestay and school visit. 14-24 Nov 2013

Chinese Classical Culture Tour- International Youth Winter Camp di China

- 16 -22 Nov 2013

Disertai oleh 8 orang pelajar dengan diiringi oleh Cikgu Kho, guru Bahasa Cina Komunikasi.

alt

"Red Cross International Youth Exchange Programme Korea" - 24 hingga 31 Julai 2013.

Cikgu Kho Chiew Tong dan 3 pelajar tingkatan 4 iaitu Mohammad Ameer Ashman, Ahmad Amirul Hassan dan Amirul Muslimin menjadi "Host Family" untuk program ini.

Lawatan pelajar-pelajar dari Guangdong, China, 19 Julai 2013

Kembara Inovasi ke Jepun.  22 - 29 Mac 2013

Seramai 21 pelajar dan 5 orang guru akan menyertai program ini . Program ini bertujuan mencari pelbagai inovasi dan nilai murni di Tokyo disertai dengan aktiviti bersama Kokusai Gakuin High School di Saitama. Program ini juga akan membina jaringan bersama sekolah yang baru iaitu Tokyo Tech High School, sekolah yang mengkhusus untuk sains dan inovasi.

alt

Kursus Team building dan persediaan ke Jepun untuk peserta Kembara Inovasi diadakan pada 9 dan 10 Mac 2013. Dianjurkan oleh Persatuan Alumni Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun-Malaysia. Dirasmikan oleh pengetua cemerlang SAS, En Haidzir Hussin. Turut serta ialah ibu bapa peserta-peserta.

alt

The 3rd International Next Scientist Camp (4- 8 Feb 2013)

Telah disertai oleh 5 buah sekolah luar negara dan 3 buah sekolah dalam negara dengan penyertaan seramai 45 orang. Sekolah sekolah yang menyertai adalah Hwa Chong Institute(Singapura), Kokusai Gakuin Senior High (Tokyo, Jepun) St Michael Senior High (Kobe, Jepun), Junior Language School, Prague (Czech Republic),  Sekolah Islam Al fikri Indonesia, Sek Menengah Agama Persekutuan Kajang, Sek Men Kebangsaan Presint 9(1) dan SAS. Inovasi kali ini menjelajahi kampung dan bandar disertai mempelajari cara hidup dan pertukaran budaya masyarakat Malaysia. Dan yang paling menarik peserta-peserta dapat menabur bakti dalam perkongsian pintar bersama Sek Kebangsaan Tg Bidara, Melaka.

SMP Banyuwangi Jawa Timur ke SAS - 23 Jan 2013

Pertukaran Pelajar Malaysia-Amerika Syarikat

Tahniah dan syabas.  Afif Ridhwan bin Roslan terpilih untuk menyertai program pertukaran pelajar antara Malaysia-Amerika Syarikat. Beliau akan berada di Amerika Syarikat selama 6 bulan bermula Januari 2013.

Lawatan penanda aras oleh Incheon Business School, Korea

Seramai 30 orang yang terdiri daripada pengetua, guru dan pelajar dari Incheon Business School melawat SAS pada 24 Julai 2012.

alt

3rd SGGS International Students' Conference 2012 (26-30 Mei 2012) di Pulau Pinang.

4 pelajar SAS yang terlibat ialah
1) Muhammad Hazim bin Hassan 5 Jaya
2) Wan Muhammad Hanif bin Wan Abd Hamid 5 Jaya
3) Muhammad Afiq bin Jasmi 5 Bestari
4) Muhammad Izzuddin bin Abd Aziz 5 Bestari
Guru pengiring ialah Tn Syed Agil bin Syed Hussin.
Konferens yang melibatkan banyak negara seperti Amerika Syarikat, Indonesia, Singapura, China, Thailand dan Vietnam ini mendatangkan banyak input berguna kepada pelajar terutamanya dalam bidang Bisnes dan Keusahawanan.

alt

Program bersama Universiti- universiti di Arab Saudi ( 8 Mac hg 17 Mac 2012). Dihadiri oleh 5 orang guru dan 13 pelajar.

1.  Perbincangan ilmiah di Universiti Islam Madinah

2.  Takzirah daripada Professor Kamil b Ibrahim dari Universiti Thoibah, Madinah

3.  Pertukaran pelajar dengan pelajar Madrasah al-Mutawasitah ab. Rahman Nasir Madinah

4.  Mengerjakan ibadah umrah

10th ASEAN Summit di Singapura

Seramai 8 pelajar SAS menghadiri ASEAN summit di Singapura dari 5 Mac - 9 Mac 2012.

altalt

4th International Science Youth Forum (ISYF)

2 pelajar SAS iaitu Afif Ridhwan bin Roslan dan Aimran bin Azmir serta Cikgu Farah Asnida bt Che Shariff sedang menyertai ISYF untuk pembentangan kertas kerja di Singapura pada 14 Jan - 20 Jan 2011.

Program Pertukaran Budaya dan Homestay di Kobe, Jepun

1 - 11 Oktober 2011. Disertai oleh Puan Ros Kartini dengan dua pelajar iaitu Mohd Afif Ajmal bin Sidik dan A'Amir Raffiq bin Mohd Nasir

Pengantarabangsaan Malaysia-Cambodia

Bakti Masyarakat Antarabangsa Kemboja ( Cambodia ) dengan kerjasama pihak Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) telah ke Cambodia untuk membantu penduduk Kampung Cham Kemboja. Program ini dianjurkan oleh Unit Bimbingan dan Kaunseling dan Panitia Pendidikan Seni Visual sekolah ini.

alt alt

Pengantarabangsaan antara Malaysia - New Zealand
            International Debate Tournament hosted by New Zealand Debate Council - The Russell Mc Veagh
            International Debate Tournament. Wellington and Auckland, 11-19 February 2011
            Participated by 5 students and 2 teachers.

******************************************************************************************************************

Pengantarabangsaan Malaysia-Vietnam
            Misi Kemanusiaan diadakan pada 13 Mac -19 Mac 2011.  Disertai oleh wakil dari Persatuan Sejarah dan
            Persatuan Bulan Sabit Malaysia.

Comments (0)

Alih Bahasa

Imbas Kod QR

* 19 April 2014 - Majlis Anugerah Cemerlang akan berlangsung alt

Mutiara Kata

Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati.

PMR

Spread Firefox Affiliate Buttonchromesapari

Paparan Terbaik : 1024 x 768 dan ke atas

Polisi Privasi l Polisi Keselamatan l Notis Hak Cipta l Peta Laman

Penafian : Kerajaan Malaysia  tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan
disebab oleh penggunaan maklumat yang diambil dari laman web ini.